Prof. Dr. Şükrü Hatun: Sensör geri ödeme kararı çocukların sadece hayatını değil, kaderini de değiştirdi

SGK’nın Sensör Geri Ödeme Kararı Tip 1 Diyabetli Çocukların Hayatını Değiştirdi

Geçen yıl aralık ayında yürürlüğe giren SGK’nın sensör geri ödeme kararı, Tip 1 diyabetle yaşayan çocuklar ve ailelerinin hayatını değiştirdi. Yıllardır glukoz ölçüm sensörlerinin SGK kapsamına alınması için mücadele veren Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı T24 yazarı Prof. Dr. Şükrü Hatun, bu tarihi kararın hem çocuklar hem ailelerini ‘özgürleştirdiğini’ söyledi. Prof. Dr. Hatun, cilt altına yerleştirilen sensörlerin, her 5 dakikada bir kan şekerini ölçerek anlık takip imkanı sağladığını, gün içinde defalarca parmak delmeyi ortadan kaldırdığını ve hipoglisemi gibi hayati risklerin de önceden tahmin edilebilmesini sağladığını belirterek, “Çocukların sadece hayatı değil, kaderini de değiştirdi bu karar” dedi.

Aylık 6 ila 15 bin lira arasında değişen glukoz ölçüm sensörü masrafının bir kısmını geri ödeme kapsamına alan SGK kararı, Tip 1 diyabetli çocukların sadece yaşamlarını değil kaderlerini değiştirdi. Sensörlerin çocukların yaşam kalitesini artırmakla kalmayıp aileleri için de önemli bir rahatlama sağladığını belirten Prof. Dr. Şükrü Hatun, ailelerin artık sensörlere daha kolay erişebildiğini ve bu sayede çocuklarını daha iyi takip edebildiklerini dile getirdi.

Çocukluk çağı hastalığı olarak görülen Tip 1 diyabetin aslında sadece çocukları değil yetişkinleri de etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Hatun, geri ödeme kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Sensörler sayesinde ailelerin çocuklarının yaşamlarını daha güvenli bir şekilde yönetebildiklerini belirten Prof. Dr. Hatun, bu teknolojinin Tip 1 diyabetle yaşayan aileler arasında büyük bir sevinç dalgası oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Hatun, sensörlerin sadece parmak delme zahmetinden kurtarmadığını, aynı zamanda hipoglisemi gibi tehlikeleri öngörerek ailelerin süreci güvenle yönetmelerini sağladığını belirtti. Ayrıca sensörlerin uzaktan izleme imkanı sunduğunu ve bu sayede çocukların özgürlüğünü artırdığını dile getirdi.

Sensör teknolojileri, diyabetin uzun vadeli yan etkilerinden korunmada da önemli bir rol oynamaktadır. Prof. Dr. Hatun, yeni teknolojilerin diyabet yönetimindeki etkilerini ve hastalığın uzun vadeli etkilerinden korunmada sağladığı faydalardan bahsederek, bu teknolojilerin diyabetli bireylerin sağlık durumunu olumlu yönde etkilediğini vurguladı.

Related Posts

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Son yıllarda popüler olan ketojenik diyet, kontrolsüz bir şekilde uygulandığında sorunları da beraberinde getiriyor. Bu diyetin epilepsi hastaları için geliştirildiğini belirten Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, bilinçsizce yapılan ketojenik diyetin karaciğer ve kalp sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Hipertansiyona yakalanma riski ileri yaşlarda artıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, özellikle menopoz sonrası kadınlar ve 40 yaş üzeri erkeklerde hipertansiyonun daha yaygın görüldüğünü belirtti.