İK Profesyonelleri Yapay Zeka Tabanlı CV’leri Değerlendiriyor

İK Profesyonelleri Yapay Zeka Tabanlı CV’leri Değerlendiriyor

İş başvurularında yapay zeka araçlarının kullanımına dair İK profesyonellerinin görüşlerini ortaya koyan bir araştırma sonuçlarına göre, her üç İK profesyonelinden ikisi yapay zeka ile hazırlanan özgeçmişlerle karşılaşıyor. Ancak her iki profesyonelden biri bu CV’leri özgünlükten uzak buluyor.

Yapay Zeka İşe Alım Süreçlerini Değiştiriyor

Son dönemde ChatGPT, Gemini gibi yapay zeka tabanlı metin üretim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte işe alım süreçlerinde ciddi bir değişim gözleniyor. Artık şirketler, özgeçmişleri yapay zeka ile değerlendirip filtrelerken, ilk aşama görüşmelerini yapay zeka aracılığıyla gerçekleştiren şirketlerin sayısı artıyor. Adaylar da iş başvurularında yapay zekadan yararlanarak CV ve ön yazılarını oluşturuyor. Peki, bu durum İK profesyonellerinin kararlarını nasıl etkiliyor?

İK Profesyonellerinin Görüşleri

Yapılan araştırmaya göre, İK profesyonellerinin yüzde 32’si son bir yılda birkaç kez veya birkaç kez yapay zeka tarafından hazırlanan bir CV veya ön yazıyla karşılaştıklarını belirtiyor. Ancak %36’sı hiç rastlamadığını söylerken, rastlamayanların önemli bir bölümü yapay zeka kullanıldığını düşünüyor. İK profesyonellerinin %52’si yeni mezun ve stajyerlerin, %17’si 1-3 yıl deneyimli olanların, %4’ü orta düzey profesyonellerin özgeçmişlerinde yapay zeka izlerine rastladığını dile getirirken, %27’si ise yapay zekanın tüm aday gruplarının CV’lerinde etkili olduğunu düşünüyor.

Yapay Zekalı CV’lerin Değerlendirilmesi

İK profesyonellerinin %53’ü bir CV’nin yapay zeka ile hazırlanmasının kararlarını doğrudan etkilemediğini belirtirken, %29’u yapay zeka kullanımını desteklediğini ifade ediyor. Ancak %18’i bu CV hazırlama yöntemini olumsuz buluyor çünkü adayın gerçek yeteneklerini yansıtmayabileceğini düşünüyor.

Çoğu İK profesyoneli yapay zekalı CV’leri tekrarlayan ve özgünlükten uzak bulsa da, bu CV’lerin mülakatlarda anlaşılması gerektiğine inanıyor. Katılımcıların %50’si bu CV’leri abartılı bulurken, %37’si standart ama yeterli buluyor. %15’i abartılı veya yanlış bilgiler içerdiğini düşünürken, %62’si bazı bölümlerin gerçek dışı olduğunu belirtiyor.

Yapay Zeka Etik Tartışmaları

Araştırmada, adayların yapay zeka kullanımı hakkında bilgi vermesinin gerekli olup olmadığı da soruldu. Katılımcıların %42’si bu bilgi verilmesi gerektiğini düşünürken, %36’sı gerekmeyebileceğini savunuyor.

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, “Adaylar, yapay zekayı destek aracı olarak görmeli ve CV’lerini kendi deneyimleriyle zenginleştirmeliler. Şirketler ise adayın yetkinliklerini derinlemesine anlamaya odaklanmalı ve tekniği insan merkezli bir değerlendirme yaklaşımına dahil etmeliler” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

Tarih yazıldı ama kimse fark etmedi: Denizlerin altındaki yeni para

Şanghay, dünyanın ilk gemiden-gemiye sıvı karbondioksit transferini başarıyla gerçekleştirdi. Bu tarihi operasyon, yeşil denizcilik için yeni bir çağın kapısını araladı.

Yapay zeka bu kişileri işsiz bıraktı

Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisi giderek daha somut hale geliyor… İngiltere merkezli The Times gazetesinin aktardığına göre Kasım 2022’de ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana giriş seviyesi iş ilanları yaklaşık yüzde 32 oranında azaldı.

Kazaları azaltacak devrim niteliğinde yenilik: Araçlara ‘yeşil ışık’ geliyor

Trafik kazalarını azaltmak amacıyla sürdürülen çalışmalara bir yenisi eklendi. Bilim adamları, araçların önüne yerleştirilecek ek bir yeşil ışık sisteminin kaza riskini önemli ölçüde düşüreceğini ortaya koydu.

Kurşun altına dönüştü! Büyük Hadron çarpıştırıcısı’nda nükleer mucize:

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesindeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), bilim dünyasında çığır açan bir başarıya imza attı. Yüzyıllar boyunca simyacıların hayalini süsleyen kurşunu altına dönüştürme fikri, LHC’nin ALICE (A Large Ion …

Wi-fi şifresi unutkanlığına son: İşte farklı cihazlarda kayıtlı parolaları bulmanın pratik yolları

Belki de modemin arkasında başka bir odada bulunan uzun bir karakter dizisi ya da evin bir yerlerinde bir yapışkan not kağıdına yazılı. Her iki durumda da, bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya iş arkadaşınızı rahatsız etmeden ya da kendi …