Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Sanatçıların gelirleri müzik endüstrisinde dijital dönüşümün etkisiyle sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ederken, Spotify adlı İsveç merkezli dijital müzik platformu ülkemize özel ilk Loud&Clear raporunu yayımladı. Bu rapor, yerli müzisyenlerin platform üzerinden elde ettikleri telif gelirlerinden tutun da dünya genelindeki konumlarına kadar birçok önemli veriyi içeriyor.

TÜRK SANATÇILARIN KAZANÇLARI 2 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Spotify’ın 2024 verilerine göre, Türk sanatçılar bu yılda platform üzerinden toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde telif geliri kazandı. Bu rakam, 2021’e göre ciddi bir artışı işaret ederken, 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden sanatçı sayısının neredeyse üç katına çıktığı belirtiliyor.

Raporda Türk sanatçıların sadece yerel değil, aynı zamanda küresel çapta da önemli bir dinleyici kitlesine ulaştığı üzerinde durulmaktadır. 2024 boyunca Spotify kullanıcıları tarafından oluşturulan 289 milyonun üzerinde çalma listesinde Türk sanatçıları bulunmaktadır. Ayrıca ilginç bir detay da şudur ki bu listelerin yaklaşık 191 milyonu ABD ve Almanya gibi yurt dışı kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur.

GELİRLERİNİN YARISI TÜRKİYE DIŞINDAN GELİYOR

2024 yılında Türk sanatçıların Spotify’daki gelirlerinin yarısından fazlası Türkiye dışındaki dinleyicilerden geldi. Bu durum, Türkçe müziğin küresel ölçekte yükseldiğinin bir göstergesidir. Verilere göre, Türkçe şarkıların global telif gelirleri 2021’e göre iki katına çıkarken, sadece 2024 yılı içerisinde bu gelirlerde yüzde 37’lik bir artış yaşanmıştır.

Raporda dikkat çeken bir diğer istatistik ise 2,8 milyar dinlemenin, sanatçıların Spotify’da ilk defa keşfedildiği dinlemeler olduğudur. Ayrıca yaklaşık olarak 3,300 Türk sanatçı, Spotify’ın editoryal çalma listelerine katılarak daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulmuştur.

Platformun Türkiye’deki başarısı da oldukça dikkat çekicidir: Spotify Türkiye’nin günlük Top 50 listesinde yer alan parçaların yüzde 90’ından fazlası yerli sanatçılara aittir. Ayrıca 2024 yılında yaklaşık 100 milyon çalma listesi Türk kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Bu dinamik tablo, dijital müzik ekonomisinin Türkiye’deki yerli üreticiler açısından nasıl büyüme fırsatları sunduğunu gözler önüne sermektedir.

Related Posts

ABDli Bloomberg’den çarpıcı TCMB iddiası!

ABD merkezli Bloomberg News’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilere yönelik aylık büyüme limitlerini artırmayı gündemine aldı. Söz konusu adım, finansman …

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda yerini aldı

Türkiye’nin ulaştırma koridorlarında havacılık tarafında kritik öneme sahip “hub’lardan biri haline gelen İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Havalimanı, İstanbul’da düzenlenen ve 70 ülke temsilcisini buluşturan “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda …

Ev sahiplerinin zammına 4.2 milyon lira ceza

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 21 taşınmaz sahibinin ilan fiyatında, genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan fiyat artışı yapıldığının belirlenmesi üzerine, 4.2 milyon lira ceza uygulanmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve sulama sorunlarıyla başı dertte. Üretici Güray Küçüksavran ise, “Her şey çiftçinin aleyhine” diye konuştu.