Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet”

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi: Yeni Düzenleme Hekimleri Sömürüyor!

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, son yapılan düzenlemenin hekimlere destek olmadığını, aksine iş yükünü artırdığını iddia etti. Mehlepçi, “Bu yasa, sahadaki uzman sayısını artırmak yerine hekimleri sömürmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Mehlepçi, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan hekimlerin ücret ve izin kaybı yaşadıklarını belirterek, “Hem eğitim alan hekimler hem de onların yerine görev alanlar ciddi hak kaybı yaşıyor” dedi.

Mehlepçi, “Sözleşmeli uzmanlık yapanlara vekaletsiz izin hakkı tanınmalı, görevlendirme yapılacaksa tam ücretlendirme yapılmalı. Sözleşmeli uzmanlık eğitimine gidecek olanlardan rotasyon sırasında kesinti yapılmamalı. İller arası rotasyona gidenlerin özlük hakları desteklenmeli.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Ahmet Mehlepçi: Uzmanlık Eğitimi Desteklenmeli!

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Yasa değişikliğinin asıl amacı sahada uzman sayısını artırmak olduğu için uzmanlık eğitimi öncesinde -5 yıl değil sonrasında 5 yıl Aile Hekimliği’nde çalışmayı teşvik edici uygulamalar geliştirmek daha uygun olacaktır. Güncel durumda hastanede çalışan uzman hekimler daha yüksek ücret aldığı için SAHU ile uzman olanlar arasından hastaneye geçişler oluyor. Bu sayede uzmanlık eğitimi alanların sahada çalışmaya devam etmesi teşvik edilip sahadaki uzman sayısı arttırılır.

Yine uzmanlık eğitiminin asıl parçası olan Aile Hekimliği kısmında sözleşmeli çalışanlar yeterli eğitici desteği alamıyorlar. Haftanın belirli günleri Anabilim dallarındaki eğitimlere katılmak yerine dış rotasyonlarda gibi bu 4 yıl içinde tamamlanacak dönemler halinde 3-6 aylık aile hekimliği rotasyonu ile uzmanlık eğitimi düzenlenmeli. Bu sayede uzmanlık eğitiminin esası olan Aile Hekimliği kısmının desteklenmesi sağlanmalı. Aile Hekimliği kliniklerinde Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’nde yeterli eğitici desteği sağlanmalı.

Tüm bunların dışında uzmanlık eğitimi süre ve içeriği yönetmeliklerle değil TUK kararları ile belirlenmeli. Bu yapılan yönetmelik için uzmanlık derneklerinin ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun da görüşü alınmalı.”

Related Posts

En sağlıklı ekmek hangisi ve ekmek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

En sağlıklı ekmek hangisi ve ekmek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Son yıllarda popüler olan ketojenik diyet, kontrolsüz bir şekilde uygulandığında sorunları da beraberinde getiriyor. Bu diyetin epilepsi hastaları için geliştirildiğini belirten Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, bilinçsizce yapılan ketojenik diyetin karaciğer ve kalp sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.