Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

Deprem İçin Sahte Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, depremi önceden bildirdiği öne sürülen uygulamaların arttığını belirtti.

Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte deprem erken uyarı uygulamalarında karşı uyardı.

Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Baki, bu tür sahte uygulamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Uygulamalar Nasıl Çalışıyor?

Deprem erken uyarı sistemlerinin Baki tarafından anlatılan çalışma prensibi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin kullanılmasına dayanıyor.

Uygulama, cihazlardaki sensörler aracılığıyla sarsıntıları algılayarak milyonlarca cihazı bir mobil sismik sensör ağına dönüştürüyor. Eğer aynı bölgede birden fazla cihaz aynı anda sarsıntı tespit ederse, veriler sunuculara iletiliyor ve eğer yıkıcı bir deprem riski varsa, uygulama bölgedeki cihazlara hızlıca uyarı gönderiyor.

Sahte Uygulamalar, Siber Tehdit Haline Dönüşüyor

Sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymadığını belirten Baki, bu tür yazılımların telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabileceğini ifade etti.

Hassas verilere erişebilen bu sahte uygulamaların, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi amaçladığına dikkat çeken Baki, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeye çalıştıklarını aktardı.

“Türkiye’de Resmi Mobil Uyarı Sistemi Yok”

Türkiye’de henüz resmi bir mobil uyarı sistemi olmadığını belirten Baki, ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Baki, Türkiye’de bu tür sistemlerin olmadığına ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uygulamaların talep ettiği izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gereksiz izin isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunun yanı sıra dijital güvenliğin de önemli olduğunu vurgulayan Baki, dijital güvenliğin fiziksel güvenlik kadar kritik olduğunu söyledi.

Related Posts

ANF İmralı’dan yeni fotoğrafla duyurdu: Öcalan tarihi bir çağrı daha yaptı, yakında yayınlanacak

ANF İmralı’dan yeni fotoğrafla duyurdu: Öcalan tarihi bir çağrı daha yaptı, yakında yayınlanacak

Çürümüş kafaları vatandaşlara yedireceklerdi! İstiflenmiş halde bulundu

Bursa Gemlik’te boş bir tamirhanede sakatatçılara satılmak üzere çok sayıda istiflenmiş büyükbaş hayvan kafatası bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Terör örgütü PKK’nın elebaşı Öcalan’la ilgili çok konuşulacak kulis

DEM Parti’nin, 11 Temmuz Cuma günü gerçekleşmesi beklenen PKK’nın silah bırakma töreninde, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’dan videolu bir mesaj yayınlanmasını beklediği iddia edildi.

3.5 ayda 18 kilo verdi, Murat Çalık’ın son fotoğrafı ortaya çıktı

İki kez kanser atlatan ve biyopside tespit edilen kitle nedeniyle ameliyat edilen tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın son fotoğrafı ortaya çıktı.

4 büyükelçi Erdoğan’a güven mektubu sundu

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celalov, Slovak Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Michal Slivovic, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi İlkhom Khaydarov ve Cezayir’in Ankara Büyükelçisi Boumediene Guennad, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektuplarını sundu.

Cam bardaklar acilen piyasadan toplatılıyor: Ağzınıza değdirmeyin bile

Üçlü cam bardak setlerinde kurşun ve kadmiyum tespit edilmesinin ardından, ürünler acil koduyla raflardan çekilmeye başlandı. Uzmanlar, bardakların ağızla temasının dahi ciddi sağlık riski oluşturabileceği uyarısında bulundu…