Elektrikli otomobillerdeki en büyük sorun nedir?

Elektrikli Araç Leasing Finansmanı Sunan Bankaların Finansal Sonuçları İnceleniyor

Bazı bankaların elektrikli araçlar için leasing finansmanı sağladığı ancak araç finansmanından kaynaklanan kayıplar nedeniyle finansal sonuçlarının düştüğü görülüyor.

Elektrikli araçlar, Covid-19 salgını öncesinde yükselişe geçtiğinde üreticilerin rüyalarını süsledi. Ancak bazı şirketler, elektrikli otomobillerin finansmanında toplu olarak yer alarak geleceğe yatırım yaptı.

Elektrikli araçlar, kullanım maliyeti açısından oldukça cazip ve tam şarjlı olarak kullanıldığında önemli ölçüde daha ucuz hale geliyor.

Ancak, elektrikli araçların ikinci el piyasasında bayilere geri dönüşü genellikle hayal kırıklığı yaratıyor.

Bazı bankalar için leasing getirileri oldukça yüksek olabilir ve bu durumun bankalar için bir hobi haline geldiği iddia ediliyor.

Bankaların 2024 yılında etkileyici sonuçlar elde etmelerine rağmen, elektrikli araçların finansmanının karmaşık bir süreç olduğunu unutmamaları gerekiyor.

Uzun Süreli Kiralamalar Yolculuklarını Sürdürecek

Belçika’da BNP Paribas Fortis, elektrikli araçların değer kaybı nedeniyle olumsuz bir sonuç gördü.

Özellikle agresif kiralama politikalarına baktığınızda, bu durum şaşırtıcı olmayabilir.

Elektrikli Araç Kiralamaları Artacak mı?

Kiralama, premium markalar için tarihsel olarak cazip olmuştur ancak ikinci el elektrikli araç piyasası istikrar kazanmadıkça finans kuruluşları gelecekte zorluklarla karşılaşabilir. Bu durum, teknoloji ve modellerdeki hızlı değişimlerin araçların değerlerini belirsiz hale getirmesinden kaynaklanıyor. Elektrikli araçlar hızla ikinci el piyasada el değiştirmiyor.

Finansal kurumlar için bu olumsuz durumun acil sonuçlarından biri, risklerin dengelemesi için kiralama ücretlerinin orta vadede artırılması gerektiği görülüyor. Bu durumdan hemen hemen herkes etkilenecektir.

Related Posts

Aylık en yüksek reel getiri DİBS’te oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal yatırım aracının devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) olduğunu açıkladı.

TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), PwC Türkiye iş birliğiyle bir rapor hazırladı. “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporunda Türkiye’nin dünya ortalamasından daha hızlı yaşlandığına dikkat …

Pandemide popüler olan konserve devi iflasın eşiğinde: Borcu 1 milyar doları aştı!

Pandemi döneminde popüler olan konserve yiyecek devi bir döneme damgasını vurmuştu şimdi ise iflasın eşiğine geldi.

4 il için dev destek! Toplam 28 milyon TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçirilen Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında …

Rusya’da yeni otomobil satışları azaldı

Rusya’da yeni otomobil satış sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 546 bine geriledi.

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …