En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Haloferax volcanii Mikrobu, Basınca Maruz Kaldığında Tek Hücreden Çok Hücreli Dokuya Dönüşebiliyor

Dünyanın en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrop, baskı altında kaldığında vücudunun bir kısmını çok hücreli bir dokuya dönüştürme yeteneğiyle dikkat çekti.

sciencealert.com’da yer alan habere göre bu olağanüstü keşfi, Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados’un liderliğindeki uluslararası bir ekip gerçekleştirdi. Ekip, “Klonal çok hücreliliğin ortaya çıkışı kritik bir evrimsel dönüm noktasıdır” ifadesiyle bulgunun önemini vurguladı.

Haloferax volcanii, bakterilere benzeyen ancak ökaryotlarla daha fazla ortak noktası olan arkea grubunun bir üyesi.

Çok hücrelilik, ökaryotlarda yaygınken, bakterilerde nadir görülüyor ve bilindiği kadarıyla H. volcanii, bu sıçramayı yapan ikinci arkea olarak kayıtlara geçti.

Ölü Deniz ve Büyük Tuz Gölü gibi aşırı koşullarda hayatta kalan H. volcanii’nin, şekil değiştirme kabiliyetiyle bu ortamlara nasıl uyum sağladığı araştırıldı.

Fiziksel basınca maruz bırakıldığında, mikrobun tek hücreli yapısı daha karmaşık ve çok hücreli bir forma dönüşüyor. Araştırmada, yalnızca 10 kPa basınca maruz kalan tek bir H. volcanii hücresinin yaklaşık iki buçuk saat içinde düzleştiği ve daha yüksek basınçta çok hücreli dokular oluşturduğu gözlemlendi.

Elde edilen çok hücreli yapıların fiziksel özellikleri, hayvan hücrelerine benzeyen bir elastikiyet sergiliyor. Bu dokular, kama şeklinde düz hücreler ile daha uzun skutoid hücrelerden oluşuyor.

Skutoid hücreler, epitel dokularında bulunarak zar gerginliğini dengeleyen hücrelere benzer özellikler gösteriyor. Bu bulgu, skutoid hücrelerin evrimsel olarak düşündüğümüzden daha eski ve çok hücreliliğin temel unsurlarından biri olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma ekibinden Alex Bisson, arkelerin esnek ve mekanik uyarılara duyarlı hücre yapılarının, doğanın basit yapı taşlarından karmaşık özellikler oluşturma yeteneğini gözler önüne serdiğini belirtti. Çalışma, bilim dünyasında geniş yankı uyandırarak Cell Biology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Elimizle yarattığımız çevre felaketini anlamak için, plastiğin doğada çözünme süresini bilmek yeterli olacaktır. İşte farklı plastik ürünlerin doğada parçalanma süreleri…

Steam’de Xbox fırtınası! Forza, Halo, Sea of Thieves ve daha fazlası büyük indirimde

Steam’de Xbox Game Studios oyunlarına özel dev indirim başladı! Forza Horizon 5, Halo, Sea of Thieves ve onlarca popüler oyun %80’e varan indirimle oyunseverlere sunuldu. Kampanya 4 Mayıs’a kadar geçerli! Peki hangi oyunlar indirimde? İşte detaylar…

Realme 14T resmen tanıtıldı! İşte tasarımı

Realme, MediaTek’in 5G destekli Dimensity 6300 yonga setinden güç alan yeni modeli Realme 14T’yi tanıttı. Uygun fiyatı, AMOLED ekranı ve yüksek kapasiteli bataryası ile dikkat çeken telefon, özellikle bütçe dostu bir seçenek arayan kullanıcıları …

Acer, RTX 50 serisi GPU’lara sahip yeni Nitro bilgisayarlarını tanıttı

Acer, oyun odaklı Nitro serisine yeni dizüstü ve masaüstü modeller ekledi. Nitro AI dizüstü bilgisayarlar ve Nitro 20 masaüstü bilgisayar, NVIDIA GeForce RTX 5060 GPU’ları ile birlikte gelirken, bazı modellerde AMD Ryzen AI 300 serisi işlemciler de yer alıyor.

Insta360 X5 daha iyi bir donanımla geliyor

Yıllardır 360 derecelik kameralar ile içerik üreticilerine farklı bir bakış açısı sunmaya çalışan Insta360 firması yeni kamerasını duyurdu. Insta360 X5 önceki nesle göre önemli iyileştirmeleri beraberinde getiriyor.  Insta360 X5 özellikleri ve …

DeepSeek krizi büyüyor: Kullanıcı komutlarını da sızdırmış

Güney Kore, Çin merkezli yapay zeka modeli DeepSeek’in sızdırdığı veriler arasında kullanıcı komutlarının da bulunduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir