Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Türkiye, Hindistan-Pakistan Gerilimine İlişkin Tutumunu Sürdürüyor

Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim son haftalarda artarak devam ediyor. Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından takip ederken itidal çağrısında bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada, “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Böylece Türkiye, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezini desteklemiş oldu.

Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullandığını öne sürüyordu. Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.

Ankara İslamabad ile Temasta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Hint basınında çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine dair iddialar bulunuyor. İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’daki açıklamasında bu iddiaları yalanladı ve sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali için Pakistan’a indiğini belirtti.

Pakistan ile Askeri İşbirliği Yüksek

Ankara’nın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri uzun bir geçmişe dayanıyor. Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasından sonra Ankara-İslamabad ilişkileri her alanda gelişmeye devam etti. Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi. Ankara-İslamabad ilişkilerinde en önemli alanlardan birisi askeri ve savunma sanayi işbirliği. İki ülke arasındaki askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001 yılında imzalandı ve o tarihten bu yana birçok alanda yapılan mutabakatlar askeri işbirliğini sağlam temellere oturttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyaretleri ve Türkiye’nin Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için gerçekleştirdiği projeler, askeri işbirliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve ATAK helikopterlerinin tedariki gibi konularda Türkiye’nin desteği de devam ediyor.

Hindistan’la İlişkiler Ne Durumda?

Türkiye, son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılım ile Hindistan’ın da dikkate alındığı Doğu ağırlıklı coğrafyaya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Hindistan ziyareti ve 2023 yılındaki G20 zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelmesi, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Ancak, Keşmir ve diğer jeopolitik konularda Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkileri zorladığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin, BRICS’e katılım niyetlerini belirttiği dönemlerde Hindistan’a sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Ancak, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Türkiye’nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirmesi beklenirken, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması zor görünüyor.

Related Posts

Sovyetler Birliği’nin uzay aracı kontrolsüz şekilde dünyaya yaklaşıyor: Türkiye risk altında

Sovyetler Birliği’nin 53 yıl önce fırlattığı uzay aracının, dünyaya “kontrolsüz” düşüş yapacağı açıklandı. Yarım tonluk uzay aracının çarpmasıyla “birkaç yüz gram TNT’nin patlaması gibi” patlamaya neden olacağı belirtildi. Uzay Aracının henüz nereye düşeceği belirsizliğini koruyor, ancak Türkiye’nin de risk altında olduğu vurgulandı.

Yeni papa bugün seçilecek mi? Oylamalarda ikinci gün: Tüm dünya bacadan çıkacak dumana kilitlendi

Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan’da hayatını kaybetmesi ve düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanmasının ardından gözler yeni papaya çevrildi. Dünya genelinde 1.4 milyar mensubu bulunan …

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’ten Türkiye’ye teşekkür: Minnettarız

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Türkiye’nin Pakistan’a sunduğu destek için teşekkürlerini sundu. Şerif ayrıca, Türkiye’nin Güney Asya’daki gerilimi azaltma çabalarına olan minnettarlıklarını ifade etti.

İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Çatışmaların sürdüğü Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir bölgesinde gerilim durulmuyor. Hindistan hava saldırıları sonrası Lahor’da bir patlama meydana geldi. Hat boyu çatışmalar devam ederken, uluslararası uçaklar hava sahasından kaçınarak dünya hava trafiğini tıkadı. İki nükleer güç arasındaki gerilim hızla tırmanırken, dünya ülkeleri itidal çağrısı yaptı.

Havalar ısındı, KKKA tehlikesi yükselişe geçti

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Papa seçiminde bacadan duman çıktı! Dünyanın gözü oradaydı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, 21 Nisan günü hayatını kaybetti ve 26 Nisan’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Katolik Kilisesi’nin yeni papasını seçmek için 133 kardinal Sistine Şapeli’nde bir araya gelerek konklav …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir