İklim değişikliğinden etkilenen kayısı mercek altına alınıyor

Malatya Kayısısı Üretimi, İklim Değişikliği ve Ekolojik Olaylarla Mücadele Ediyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünleri arasında yer alan Malatya kayısısı, kentteki 50 bin ailenin geçim kaynağı haline geldi. Yaz aylarında hasat edilen ve 100’den fazla ülkeye ihraç edilen kayısının rekoltesi, iklim değişikliği ve ekolojik olaylar nedeniyle olumsuz etkileniyor.

Türkiye genelinde 22 milyon kayısı ağacından 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Malatya Kayısısının Ekolojik ve İklim Değişikliğinin Kayısı Üretimine Olası Etkileri” projesi kapsamında çözüm arayışı devam ediyor.

Proje kapsamında Malatya’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen kayısılar, farklı rakım ve lokasyonlarda incelenecek. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, iklim değişikliğinin Malatya kayısısına etkilerini gözlemlemek amacıyla projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Özcan, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen projenin, Malatya kayısısının ekolojik yapısı ve üretime olası etkileri konusunda detaylı bir bilimsel çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Projede yer alan akademisyenler, sorunları tespit ederek çözüme yönelik adımlar atacaklarını vurguladı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan sorunların çözülmesi durumunda, Malatya ekonomisi için önemli bir kaynak olan kayısının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasının sağlanacağını belirten Özcan, projenin önemine dikkat çekti.

Malatya’nın tanıtımı açısından da büyük öneme sahip olan kayısının, üretim aşamasında yaşanan verim kaybının ortaya konulmasının gerekliliği üzerinde duran Özcan, tüketicilere sağlıklı ürünler sunabilmek adına bu tür çalışmaların önemine değindi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bayraktar TB3’te bir ilke imza atıldı! Yeni bir eşik atlandı

Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün gemiye iniş-kalkış testlerine 4. prototip katıldı ve bir ilke imza atıldı.