NASA gökyüzündeki yılbaşı ağacını paylaştı

NASA, Yıldız Oluşumlarını Gözler Önüne Seriyor

NASA, yıldız doğumunun en güzel örneklerini sergileyen iki yıldız kümesinin etkileyici görüntülerini paylaştı.

Küçük Macellan Bulutu’nun kenarlarında bulunan NGC 602 yıldız kümesi, dev bir çelenge benzeyen yapısıyla göz kamaştırıyor. Noel ağacına benzeyen yapısıyla dikkat çeken NGC 2264 ise benzersiz bir görüntü sergiliyor.

Bu yıldız kümeleri, evrenin geçmişine ait ağır element içeriğinin düşük olduğu bir ortamı yansıtıyor. NGC 602’nin incelenmesi, erken dönem yıldız oluşumları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Görsel Şölen

Yaklaşık 200 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 602, Chandra X-ray Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Webb teleskobunun verilerinde, portakal, sarı, yeşil ve mavi tonlarda yoğun toz bulutlarından oluşan bir halka yapısı görünmektedir. Chandra’nın verileri ise genç ve büyük kütleli yıldızların yüksek enerjili ışınlarını açığa çıkarmaktadır.

Gökyüzündeki Yılbaşı Ağacı

NGC 602’nin yanı sıra, NASA NGC 2264 adlı başka bir yıldız kümesinin görüntülerini de paylaştı. “Noel Ağacı Kümesi” olarak da bilinen bu kümeye Arizona’daki bir astrofotoğrafçının optik verileriyle ulaşıldı.

NGC 2264, Güneş’ten bin kat daha genç olan yıldızlardan oluşmaktadır. Chandra verileri, yıldızların dinamik yapısını gözler önüne sermektedir. Bu görüntüler, yıldızların yaşam döngüsünü incelemek için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

Yıldız oluşumlarının bu benzersiz görselleri, NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi tarafından yönetilen Chandra programı sayesinde meydana getirilmiştir. Chandra’nın bilim operasyonları Massachusetts’teki bir merkezde yürütülmektedir.

Related Posts

Kazaları azaltacak devrim niteliğinde yenilik: Araçlara ‘yeşil ışık’ geliyor

Trafik kazalarını azaltmak amacıyla sürdürülen çalışmalara bir yenisi eklendi. Bilim adamları, araçların önüne yerleştirilecek ek bir yeşil ışık sisteminin kaza riskini önemli ölçüde düşüreceğini ortaya koydu.

Kurşun altına dönüştü! Büyük Hadron çarpıştırıcısı’nda nükleer mucize:

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesindeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), bilim dünyasında çığır açan bir başarıya imza attı. Yüzyıllar boyunca simyacıların hayalini süsleyen kurşunu altına dönüştürme fikri, LHC’nin ALICE (A Large Ion …

Wi-fi şifresi unutkanlığına son: İşte farklı cihazlarda kayıtlı parolaları bulmanın pratik yolları

Belki de modemin arkasında başka bir odada bulunan uzun bir karakter dizisi ya da evin bir yerlerinde bir yapışkan not kağıdına yazılı. Her iki durumda da, bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya iş arkadaşınızı rahatsız etmeden ya da kendi …

Mark Zuckerberg: Akıllı telefonlar artık miadını doldurdu

Bill Gates’in iPod tahminleri sonrası benzer bir tahmin de Mark Zuckerberg’ten geldi: Akıllı telefonların sonu geliyor!

Enerji depolama ekosistemi Ankara’da buluştu

Türkiye’nin enerji dönüşümündeki stratejik atılımında mihenk taşı kabul edilen enerji depolama sistemleri için buluşma noktası Ankara oldu. Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER), 21 Mayıs’ta JW Marriott …

Bilim insanları ağlamadan soğan doğramanın sırrını açıkladı

Bilim insanları, soğan keserken göz yaşarmasına yol açan kimyasalın etkisini azaltmak için bıçak seçimi ve doğrama hızının önemine dikkat çekiyor.