Tüm dünyanın ortak sorunu: Bağımlılık!

Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu’nda Önemli Bilgiler Paylaşıldı

İSTANBUL (İGFA) – Bağımlılık, uzmanlar tarafından dünyanın ortak sorunu olarak kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC)’nin 2023 raporuna göre, dünya genelinde yaklaşık 296 milyon kişi madde bağımlısı. Ayrıca alkol, kumar, teknoloji ve diğer bağımlılık türlerinde de hızlı bir artış yaşanmakta. Bu durum, bireylerin ve toplumların sağlığını ciddi şekilde tehdit eden büyük bir krize işaret ediyor. Bağımlılıkla mücadelede, çoklu disiplinler tarafından benimsenen bilimsel çözümler ve uluslararası işbirlikleri büyük bir önem taşıyor.

Sempozyumda Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Kültegin Ögel, bağımlılık ve ilişkili süreçler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Ögel; “Ülkemizde maalesef bağımlılığın ağırlığı artmaya devam ediyor. Bağımlılığı tespit etmek ve tedavi etmek için doğru yöntemler kullanmamız gerekiyor.”

Bağımlılık, tedavi edilebilir bir hastalık olmakla birlikte etkili yöntemlerin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu alanda çalışan psikologlar, psikiyatristler, aile hekimleri, hemşireler, diyetisyenler ve sosyal çalışmacıların multidisipliner bir yaklaşımla tedavide yer alması son derece kritiktir.

Sempozyumun amacı da tam olarak bu doğrultuda hayata geçirildi. Katılımcılar sadece eğitim almıyor, aynı zamanda bilgi ve deneyim paylaşımı yaparak bir ağ oluşturuyorlar. Bu ağ sayesinde hastalara ve danışanlara çok daha etkili bir destek sağlanabileceğine inanıyorum. Umarım başarılı sonuçlar elde ederiz ve bu sempozyumun her yıl daha da gelişerek devam etmesini sağlarız.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Wım Van Den Brink ise yapılan bir araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından bahsetti. Prof. Brink; “Alkol bağımlılığı olan ebeveynlerin çocuklarında artan bir risk görülmektedir. Bu durum genetik veya ailesel nedenlere bağlı olabilir, ancak ebeveynlerinizde alkol bağımlılığı varsa, sizin de alkol bağımlılığı geliştirme olasılığınız yüksektir.”

2020 yılında yayınlanan bir genom çalışması, genetik faktörlere bakıldığında madde kullanımı, dikkat eksikliği, otizm ve majör depresyonun aynı genetik risk faktörlerini paylaştığını göstermiştir. Ayrıca yapılan araştırmalar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerin bağımlılığa daha yatkın olduğunu da ortaya koymaktadır.

Related Posts

Ukrayna ordusu için çarpıcı iddia: “Engellileri cepheye sürüyorlar”

Rus komutana göre Ukrayna ordusu, ağır kayıplar nedeniyle engelli insanları ve mahkumları, savaş operasyonlarına dahil ediyor. (Haber: Derya Doğan)

Akşam yemeğinden zehirlendiler: 53 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Sivas’ta yurtta akşam yemeği yiyen 53 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye sevk edildi.

Ağızlıksız pitbullu başka köpeklerin üzerine saldı: Sahibine para cezası

İstanbul Bakırköy’de bir kişi, ağızlıksız dolaştırdığı pitbullu diğer köpeklerin üzerine saldırdı. Sahibine 6 bin 923 lira para cezası verildi.

Özgür Özel’den İBB soruşturmasına tepki: “Gözaltılarla İstanbul’u depreme karşı savunmasız bıraktılar”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB soruşturması kapsamında yaşanan gözaltılara tepki göstererek, “İstanbul’u depreme karşı savunmasız bıraktılar.” dedi.

Eskişehir’e bahar geldi

Eskişehir de güneşli havada vatandaşlar Porsuk Çayı’nda ve şehir merkezinde günün tadını çıkardı.

Nazan Başelli kimdir? İBB Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli neden gözaltına alındı?

İBB’ye yürütülen operasyonlar kapsamında İBB Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli gözaltına alındı. Peki, Nazan Başelli kimdir? İBB Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli neden gözaltına alındı?