TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

TÜSİAD ve PwC Türkiye, Yaşlılık Politikaları Araştırması Raporunu Hazırladı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile PwC Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma sonucunda “Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” başlıklı rapor ortaya çıktı. Rapor, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla daha hızlı yaşlandığına işaret ederek, demografik fırsat penceresinin hızla kapanma aşamasında olduğunu vurgulamaktadır. TÜSİAD, yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı politikaların hayata geçirilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulunmaktadır.

2040’tan İtibaren Her 6 Kişiden Biri Yaşlı Olacak

Rapora göre, Türkiye’de 2040 yılında her 6 kişiden biri 65 yaş ve üzeri olacak. Bu oran, dünya ortalaması ile 2050 yılında birleşecek. Ayrıca, 55-64 yaş aralığındaki nüfus azalırken, 75 yaş ve üstü ileri yaş grubunun oranında önemli bir artış beklenmektedir.

Yaşlıların Mutluluk Oranı Düşüyor

Dünya genelinde kişi başına gelir ile yaşlı mutluluğu arasında pozitif bir ilişki görülmesine rağmen Türkiye’de yaşlıların mutluluk oranı düşüş göstermektedir. 2018’de mutlu olduğunu belirten yaşlıların oranı %61.2 iken, bu oran 2023 yılında %56’ya gerilemiştir. Dünya Mutluluk Raporu’na göre Türkiye, 60 yaş ve üzeri mutluluk sıralamasında 143 ülke arasında 92. sırada yer almaktadır.

Sağlıklı Yaşam Süresi Azalırken Bakım Hizmetleri Yetersiz Kalıyor

65 yaşındaki bir bireyin sağlıklı yaşam süresinin 2016-2018 döneminde 6.6 yıl iken, 2020-2022 arasında 6.3 yıla düştüğü rapor edilmektedir. Yaşlı nüfusun %79’u kronik hastalıklarla mücadele etmekte olup, %32’si hastalıkların günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Evde bakım talebi %27 seviyesinde olmasına karşın, sadece %2.5’i bu hizmetten yararlanabilmektedir. Gelirlerinin büyük bir kısmı emekli aylıklarından oluşmaktadır.

“Demografik Fırsat Penceresi Kapanmak Üzere”

TÜSİAD Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz, Türkiye’nin hızla yaşlanan ülkeler arasında olduğunu belirtmektedir. OECD verilerine göre, 2050 yılında Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus oranının %20’yi aşması öngörülmektedir. Yılmaz, çalışma çağındaki nüfus oranının azaldığına dikkat çekerek, bu dönemi iyi değerlendirip yaşlı nüfus için ekonomik ve sosyal güvenlik sistemlerini güçlendirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.

TÜSİAD’dan Yaşlılık Politikalarına Önemli Öneriler

  • Yaşlılık politikaları kapsamlı ve iş birliğine dayalı olmalıdır.
  • Koruyucu sağlık ve bakım hizmetleri yaşlıların ihtiyaçlarına uygun ve erişilebilir olmalıdır.
  • Kurumsal bakım kapasitesi artırılmalı; evde ve uzun süreli bakım desteklenmelidir.
  • Yaşlı yoksulluğu önlenmeli, sosyal güvenlik ve destek sistemleri kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirilmelidir.
  • Sağlıklı ve aktif yaşlanmayı teşvik eden yaş dostu şehirler ve sosyal alanlar oluşturulmalıdır.
  • Genç-yaşlı dayanışmasını güçlendirecek sosyal ortamlar ve etkinlikler sağlanmalıdır.

Related Posts

Pandemide popüler olan konserve devi iflasın eşiğinde: Borcu 1 milyar doları aştı!

Pandemi döneminde popüler olan konserve yiyecek devi bir döneme damgasını vurmuştu şimdi ise iflasın eşiğine geldi.

4 il için dev destek! Toplam 28 milyon TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçirilen Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında …

Rusya’da yeni otomobil satışları azaldı

Rusya’da yeni otomobil satış sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 546 bine geriledi.

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

Temmuz 2025 zamlı maaşlar hesaplara ne zaman geçecek? İşte memur ve memur emeklisi fark ödeme tarihi

Temmuz 2025 memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılan yüzde 15.57’lik zam sonrası gözler maaş farkı ödemelerinde. 15 Temmuz’da işleyen yeni maaşlarla birlikte, ayın ilk 14 günü için oluşan farkların ne zaman hesaplara geçeceği merak ediliyor. İşte zamlı maaş ve ödeme detayları…

Enflasyon açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 35,41 olarak açıkladı. Açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira ve …