Yunanistan’daki anı evinden ilham aldı; Mudanya’da mirası yaşatıyor

Mudanya Mübadilleri, 3. Kuşak Torunlarının Elinden Yaşatılıyor

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki mübadiller, atalarının 100 yıldan uzun süren tarihsel ve kültürel mirasını 3. kuşak torunları tarafından canlandırıyor. Mudanya’ya dedesi İmammakis Hüseyin ile yerleşen Hüseyin Türker, kiraladığı 3 katlı Rum evinde, akrabalarının siyah-beyaz fotoğrafları ve günlük hayatlarında kullandıkları eşyaları sergiliyor.

30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi sonucunda, Girit, Selanik ve Parga gibi yerlerden Türkiye’ye yerleşen mübadiller, yeni hayatlarını kurmaya başladılar. Bazı mübadiller ise Mudanya’da yeni bir yaşam inşa etti. Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, dedesi İmammakis Hüseyin ile yerleşen ve atalarının mirasını yaşatmaya çalışan biri olarak, Yunanistan’da gördüğü anı evlerinden ilham alarak, 2021 yılında Mudanya’da Mübadele Evi’ni açtı.

500 Tarihi Objeyi Ziyaretçilere Sunuyor

Türker, yaklaşık 150 yıllık tipik bir Rum evinde, Girit Adası’ndan gelen mübadillerin kullandıkları radyo, ütü, kahve değirmeni, ayna ve havan gibi 500 tarihi objeyi ziyaretçilere sergiliyor.

Mübadele Evi, mübadillere ait günlük eşyaların sergilendiği bir mekan olmanın ötesinde, kültürel bir hafıza merkezi olarak da işlev görüyor. Türker, mübadil ailelerinden topladığı eşyaları sergileyerek, yerel halkın ve ziyaretçilerin bu önemli tarihi dönemi daha iyi anlamalarını sağlamayı amaçlıyor.

“Yunanistan’daki Anı Evi Etkisi”

Türker, Yunanistan’da mübadillerin kurduğu anı evlerinden etkilenerek, döneme ait resim ve objeleri sergilemek amacıyla Mübadele Evi’ni hayata geçirdiğini belirtiyor. Türker, “Mudanya’dan Yunanistan’a giden mübadiller ‘Nea Mudanya’ yerleşim merkezinde anı evi kurdular. ‘Nea Mudanya’da benzer bir anı evi görünce çok etkilendim ve elimdeki nesneleri sergileme kararı aldım” diyor.

“Türkçe Bilmemeleri En Büyük Sıkıntılarıydı”

Mübadele döneminde yaşanan zorluklara değinen Türker, Yunanistan’dan gelen mübadillerin en büyük sorunlarından birinin Türkçe bilmemeleri olduğunu vurguladı. Ayrıca, o dönemde Mudanya’nın yerli halkının Müslüman Türkleri uzun süre Rum zannederek ‘Gavur’ olarak isimlendirdiğini ve buradan göç eden Rumların da ‘Türk tohumu’ olarak dışlandığını belirtti.

Rumeli insanlarının zamanla öğrenci ve devlet memuru olabildiğini, spor ve müzik yetenekleri sayesinde Mudanya’da kültürel faaliyetlerin gelişmesine katkı sağladığını ifade eden Türker, “Rumeli insanı kültürlü bir insandır. Mudanyaspor ve Mudanya Bandosu da aynı yılda mübadiller tarafından kuruldu. Mübadiller müzik ve sporla ilgilenirken aynı zamanda marangozluk, terzilik ve nalbantlık gibi zanaatkar işlerle de meşgul oldular” şeklinde konuştu. (DHA)

Related Posts

İSKİ İSTANBUL BARAJ DOLULUK ORANLARI 5 MAYIS | Gözler İSKİ Baraj doluluk oranı yüzdesinde

İstanbul baraj doluluk oranları İstanbul’da meydana gelen son yağışların ardından merak konusu oldu. İSKİ tarafından günlük doluluk oranı raporu yayınlandı. İstanbul’da sabah saatlerinde baraj doluluk oranları yüzde 80 seviyesinin üstünde seyrediyor. Peki, 5 Mayıs İstanbul baraj doluluk oranı yüze kaç? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 5 Mayıs baraj doluluk oranı detayları…

Otostopçu üniversitelileri rektör aldı… ‘Dayı nereye’

Gümüşhane’de yurtlarına gitmek için otostop yapan Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerini, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız arabasına aldı. Öğrenciler, ilk başta rektörü tanımadıkları için ona ‘dayı’ diye hitap etti. Kameraya yansıyan kayıtta öğrencilerin otomobiline bindikleri Rektör Yıldız’a ‘dayı’ diye hitap ettikleri görüldü. O anların devamında ise durum anlaşıldı ve arabadaki keyifli sohbet ‘dayı rektörüm’ hitabıyla sona erdi. Video sosyal medyada binlerce kez izlendi.

MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

Bazı imam hatip liselerinin bünyesindeki ortaokullara sınavla öğrenci almasına tepki gösteren Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, “İmam Hatiplere daha fazla öğrenci çekme gibi bir algı yaratma çabası içerisindeler” dedi.

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …

Hayrullah Kefoğlu mezunu öğrenciler öğretmenleri için eylemde!

Öğretmenlerine sahip çıkan liselilerden boykot, Bakanlığa net mesaj: Bu atamaları kabul etmiyoruz!

Boyabat’ta 23 Nisan Coşkusu: Başkan Koltuğunu Öğrenciye Devretti

Sinop’un Boyabat ilçesinde Belediye Başkanı Hasan Kara, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu öğrenciye devretti. Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Dumlupınar İlkokulu Müdürü Ufuk Gökçe ve ilkokul 3. sınıf …