Afrika’nın son mutlak monarşisinde partisiz parlamento seçimi

Afrika kıtasının mutlak monarşiyle yönetilen son ülkesi Esvatini’de halk, hiçbir adayın siyasi partilerden seçime giremediği parlamento oylaması için sandık başında.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu seçim, iki yıl önce ölümlerle sonuçlanan demokrasi yanlısı gösterilerin ardından yapılan ilk parlamento seçimi oluyor. Muhaliflerse seçimleri, mutlak monarşiyi meşrulaştırmak için yapılan bir gösteri olarak tanımlıyor.

Ancak Kral 3. Mswati, “huzur ve istikrarın devamının garanti altına alınması” için halkı oy vermeye çağırdı. Başkent Mbane’den gelen haberlere göre oy verme işlemi sakin geçiyor.

Yarım milyondan fazla kayıtlı seçmen, 59 üyeli parlamentonun alt kanadını belirleyecek. Milletvekillerinin sadece tavsiyede bulunma yetkisi var ve 19 Nisan 2018’deki isim değişikliğine kadar “Swaziland” diye bilinen ülkede gerçek bir güçleri yok.

Esvatini’de siyasi partiler 1973’ten bu yana yasaklı. Bu nedenle, her beş yılda yapılan parlamento seçimlerinde milletvekili olmak isteyenler, bağımsız yarışa giriyor.

Kraliyetin muhalifleri bastırması ve geleneksel kabile şeflerinin adayları belirlediği sistemde, seçimle göreve gelenler de sıklıkla monarşi yanlıları oluyor.

Kral aynı zamanda, kabineyi, başbakanı ve yargıçları atıyor, parlamentonun sunduğu kanunları onaylıyor ve kolluk güçlerinin başkomutanı.

Swaziland News’in editörü Zweli Martin Dlamini BBC’ye yaptığı açıklamada “Seçilseler bile icracılardan hesap sorma yetkileri yok. Buna mutlak monarşi de dahil” dedi.

Dlamini de birçok muhalif gibi Kral 3. Msawati tarafından soruşturmadan geçirildi.

DEMOKRASİ İSTEYEN 2 VEKİL 5 YILDIR GÖZALTINDA

İki muhalif milletvekili, 2018’de demokratik yönetim istedikleri için hala gözaltında. Bir muhalif milletvekili de ülke dışına kaçtı.

2021’de öğrencilerin öncülüğünde polis şiddetine karşı başlayan gösteriler, daha sonra siyasi değişim çağrılarına dönüşmüştü. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda en az 46 kişi öldü.

Hükümetse bu sayıya karşı çıkmış ve polisin sadece saldırılara yanıt verdiğini söylemişti.

55 yaşındaki kral, 1986’da daha 18 yaşındayken tahta geçmişti. Esvatini Kralı’nın çok eşli ve lüks yaşamı çok uzun süredir eleştiriliyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir