Danimarka ile ikili ilişkiler iyi yolda

İRFAN KURTULMUŞ / Kopenhag – Danimarka Parlamentosu’nda yapılan toplantı sonrası, Fuat Oktay, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ile de ayaküstü görüşme fırsatı bulduğunu belirtti. Türkiye’ye dönmeden önce Kopenhag’da Milliyet’in sorularını yanıtlayan Fuat Oktay, Danimarka ile NATO, AB ve ikili ilişkiler çerçevesinde görüşme gerçekleştirdiklerini, Rusya, İsrail konularının yanısıra, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği, terörle mücadele konularını da ele aldıklarını belirtti.

İsrail konusunda, 7 Ekim’den kalan bir bakış açısının var olduğunu belirten Oktay, Türkiye’nin ilk günden beri kimden gelirse gelsin sivillere yönelik saldırılara karşı olduğunu ve bu saldırıları kınadığını söyledi. Oktay, Türkiye-Rusya ilişkilerinden duyulan rahatsızlık konusunda ise Türkiye ile Rusya’nın komşu olduğunu ve özellikle enerji konusu başta olmak üzere farklı bir ilişkinin olduğunu söyledi. Rusya ile ilişkilerin devam edeceğini ima etti.

Terörle mücadele

Terörle mücadele konusunda; PKK’nın terör örgütü olduğunun Danimarka tarafından da kabul edildiğine vurgu yapan Oktay, PYD, YPG, SDYG ve FETÖ gibi terör örgütleri konusunda ise ABD perspektifini kopya eden bir yaklaşım gördüklerini söyledi. Milliyet aracılığıyla Danimarka’daki Türklere “entegre” olunması çağrısı yapmak istediğini de belirten Oktay, Danimarka ile inişli çıkışlı olan ilişkilerin son dönemde daha olumlu yönde ilerlediğini sözlerine ekledi.

Hedef 5 milyar $ ticaret hacmi

Türkiye ile Danimarka arasındaki ticari hacmin 2.6 milyar dolar, hedefin 5 milyar dolar olduğunu söyleyen Oktay, Danimarkalı firmaların Türkiye’de 700 milyon dolar, Türk firmaların Danimarka’da 50 milyon dolar yatırımlarının bulunduğunu anlattı. Danimarka ile yeşil, dijital, enerji ve ilaç sektöründe işbirliğini geliştirmek istediklerini belirten Oktay, Türkiye’nin yeni “aşı” kabiliyetinin geliştirmesinin zorunlu olduğunu düşündüklerini ve Ankara’da Bilkent başta olmak üzere Türkiye’de fiziki olarak yakın zamanda aşı merkezlerinin faaliyete geçeceğinin görüleceğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx